Emigreren naar Zweden
10 belangrijke zaken waaraan u moet denken
Bent u bezig met emigreren naar Zweden, dan moet u van een aantal belangrijke zaken met betrekking tot belasting, pensioen en overheid op de hoogte zijn.
Internationaal belastingadvies, pensioen en overheid
Wanneer u (tijdelijk) in Zweden gaat wonen of werken, dan moet u een aantal belangrijke zaken omtrent belasting, pensioen en overheid op orde hebben. Bab – Belastingadvies buitenland heeft de 10 belangrijkste punten voor u op een rij gezet.
Voor internationaal advies over de Nederlandse belasting, pensioen en overheidszaken kunt u bij Bab terecht. Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan of ga voor meer informatie en prijzen naar belastingadviesbuitenland.nl
10 zaken waaraan u moet denken bij emigreren naar Zweden
1. Digi-D
Heeft u nog geen Digi-D, vraag deze dan voor uw vertrek naar het buitenland aan. Soms zijn er mogelijkheden om dit vanuit het buitenland te doen, maar het proces kan zeer omslachtig zijn. Lees meer over ‘Digi-D aanvragen vanuit het buitenland‘.
2. Geldigheid van uw documenten
Wilt u het Nederlandse paspoort of ID-kaart in het buitenland behouden, let dan op de geldigheidsduur. Het verlengen vanuit het buitenland is een kostbare zaak en verloopt vaak moeizaam. Dit zelfde geld voor het rijbewijs.
3. Regel uw zaken met de Nederlandse belastingdienst
Zorg dat uw zaken met de belastingdienst op orde zijn. Wees op de hoogte aan welk(e) land(en) u belasting moet afdragen. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de afspraken met het land waarin u verblijft.
4. Toeslagen meenemen naar het buitenland
In een aantal gevallen is het mogelijk om (een deel van) uw toeslagen mee te nemen naar het buitenland. Wanneer dit niet het geval is, dan is het belangrijk om deze tijdig stop te zetten. Uw belastingadviseur kan u hierover informeren.
5. Controleer uw zorgverzekering
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u de Nederlandse zorgverzekering mee naar het buitenland nemen. In sommige gevallen bent u zelfs verplicht om dit te doen.
6. Let op de opbouw van uw AOW
Verhuist u naar het buitenland dan heeft dit gevolgen voor de opbouw van uw AOW. Ook uw persoonlijke situatie speelt hierin mee. Uw belastingadviseur kan persoonlijk advies bieden
7. Uitkering of AOW in het buitenland
Ontvangt uw AOW of een uitkering in het buitenland dan heeft dit gevolgen op de hoogte of behoud van de uitkering. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook hebben onderlinge afspraken tussen landen invloed hierop.
8. Publiek- en privaatrechtelijk opgebouwd pensioen
Ontvangt u (binnenkort) een Nederlands pensioen in het buitenland, dan kan het zijn dat u (weer) belasting moet afdragen in Nederland. Ook hierop zijn een aantal zaken van invloed. Zorg dat u van de afspraken en regels op de hoogte bent. Zo voorkomt u onverwachtse naheffingen en boetes van de Nederlandse belastingdienst.
9. Uitschrijven uit het Nederlandse bevolkingsregister (BRP)
Geef tijdens het uitschrijven van de Nederlandse gemeente uw nieuwe woonadres door. De gegevens worden dan automatisch doorgegeven aan het BRP. U weet dan zeker dat alle overheidsinstanties zoals de belastingdienst u altijd kunnen bereiken. Doet u dit na de uitschrijving, vergeet dan niet alle instanties individueel in te lichten.
10. Verhuizen in het buitenland
Verhuist u na uw emigratie in het buitenland, dan moet u zelf alle Nederlandse instanties op de hoogte brengen van de wijziging. Ook hier geld weer dat u de zaken goed op orde moet hebben. Zo voorkomt u problemen met de Nederlandse belastingdienst.
Bab – Professioneel advies vanuit het buitenland
U heeft een uitnodiging gehad voor aangifte bij de Nederlandse belastingdienst; Advies nodig bij het invullen van het M-formulier; Hulp nodig bij wijzigingen in de toeslagen, dan staat Bab voor u klaar.
Ook voor persoonlijk advies en vragen over migratie, belasting, pensioen, toeslagen, AOW, uitkering, en overheidszaken kunt u bij Bab terecht.
Bab – belastingadvies is ook te vinden in het Back to basic Sweden Magazine.