Hoe schrijf ik mij in de registratie niet ingezetenen in?

Als u verhuist naar het buitenland en u zich uitschrijft bij een Nederlandse gemeente komen uw gegevens automatisch in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In andere gevallen kunt u zich inschrijven bij een gemeente met een RNI-loket.

Ik verhuis naar het buitenland

Woont u in Nederland en verhuist u naar het buitenland? Dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente waar u woont. De gemeente zorgt ervoor dat uw gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) komen te staan.

Hoe moet ik mij uitschrijven als ik naar het buitenland ga?

Andere situaties

In andere situaties maakt u een afspraak bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland. U mag zelf kiezen bij welk RNI-loket u zich inschrijft.

Persoonlijk langsgaan

U moet persoonlijk langsgaan bij het RNI-loket waar u een afspraak heeft gemaakt. Wilt u ook iemand anders inschrijven? Dan moet deze persoon ook persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen.

Meenemen

Neem een geldig identiteitsbewijs mee. Dit is een paspoort of identiteitskaart.

Spreekt u geen Nederlands, Engels of Duits? Neem dan ook een tolk mee.

Bij het inschrijven van een kind jonger dan 16 jaar neemt u extra mee:

  • een geldig identiteitsbewijs van uw kind
  • een geboorte­akte of erkenningsakte waarop staat dat u de ouder bent van het kind. Vraag bij de gemeente na aan welke voorwaarden dit document moet voldoen.

Inschrijfformulieren

U kunt het inschrijfformulier en de toestemmingsverklaring alvast downloaden, digitaal invullen en printen. Neem de ingevulde formulieren mee naar het RNI-loket waar u zich gaat inschrijven.

Kosten

Inschrijven in de RNI is gratis.

Na uw inschrijving

Als alles akkoord is, schrijft de gemeente u in de RNI in. U krijgt direct een uittreksel. Ook krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig als u contact heeft met de Nederlandse overheid.

Zorg dat uw gegevens in de RNI juist blijven

Veranderen uw gegevens? Geef de wijzigingen dan door in de RNI, zodat Nederlandse (overheids)organisaties nog steeds contact met u kunnen opnemen.

Hoe verander ik mijn gegevens in de RNI?

logo Bab - Belastingadvies buitenland

De belastingadviseur bij emigreren, pensioen en overheidszaken

Bron: belastingdienst.nl

You cannot copy content

Scroll to Top