Hoe schrijf ik me uit als ik naar het buitenland ga?

U schrijft zich uit bij de gemeente in Nederland waar u woont. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek tot uiterlijk op de dag van vertrek. Ook zaterdag, zondag en feestdagen tellen mee in de termijn van 5 dagen.

Lees ook wanneer u zich moet uitschrijven bij een Nederlandse gemeente

Schriftelijk of in persoon uitschrijven

Het verschilt per gemeente hoe u zich kunt uitschrijven. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waar u zich wilt uitschrijven.

U moet zich altijd in persoon uitschrijven als niet alle familieleden (zoals uw partner en kinderen) op het adres meeverhuizen.

Als u al in het buitenland verblijft

Verblijft u al in het buitenland, maar staat u nog ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Neem dan contact op met deze gemeente.

Bewijs van uitschrijving

Vraag uw gemeente bij het uitschrijven om een internationaal bewijs van uitschrijving. U heeft dit bewijs mogelijk nodig om u in te schrijven buiten Nederland. De regels verschillen per land.

Hoe vraag ik een bewijs van uitschrijving aan bij mijn gemeente?

Na het uitschrijven bij een gemeente

De gemeente verwerkt uw uitschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Uw gegevens komen in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan, dit is onderdeel van de BRP. Uw burgerservicenummer (BSN) blijft geldig.

Aan wie wordt mijn uitschrijving doorgegeven?

Uw uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en pensioenfondsen. Wanneer u zich uitschrijft bij de gemeente kan dit gevolgen hebben voor uw toeslagen, belastingen, (toekomstige) uitkeringen en verzekeringen.

Wie heeft toegang tot mijn gegevens in de RNI?

Adres in het buitenland

Bij de uitschrijving kunt u uw nieuwe adres in het buitenland doorgeven. Heeft u (nog) geen woonadres in het buitenland of is het adres nog niet bekend? Dan kunt u op een later moment uw adresgegevens doorgeven, zodat Nederlandse overheidsorganisaties contact met u kunnen opnemen. Bijvoorbeeld bij verkiezingen, zodat u kunt stemmen vanuit het buitenland.

Hoe verander ik mijn gegevens in de RNI?

Verblijft u meer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland? Dan is het in principe niet mogelijk om u in te schrijven op een Nederlands briefadres.

logo Bab - Belastingadvies buitenland

De belastingadviseur bij emigreren, pensioen en overheidszaken

Bron: belastingdienst.nl

You cannot copy content

Scroll naar boven