Waarom krijg ik minder of helemaal geen toeslag meer?

De reden waarom u minder of geen toeslag ontvangt kan 3 oorzaken hebben.

U moet toeslag terugbetalen

Als u niet op tijd betaalt, verrekend de belastingdienst dat bedrag met de toeslag die u nu krijgt. U krijgt daarover een brief.

Hoe komt de belastingdienst aan het nieuwe maandbedrag?

De belastingdienst verrekend minimaal € 20 per maand. Dit bedrag trekt de belastingdienst elke maand af van de toeslag die u krijgt. Totdat u het totaalbedrag hebt betaald.

U hebt een wijziging doorgegeven

Een wijziging kan ervoor zorgen dat u recht hebt op minder toeslag. Bijvoorbeeld als uw inkomen omhoog gaat.

Hoe komt de belastingdienst aan het nieuwe maandbedrag?

De belastingdienst berekent uw toeslag opnieuw voor het hele jaar. Van dit jaarbedrag trekt de belastingdienst de bedragen af die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, verdeeld de belastingdienst over de rest van het jaar. Het kan ook zijn dat u al te veel hebt gekregen. Dan krijgt u de rest van het jaar geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen.

Voorbeeld 1: u krijgt minder

In januari en februari kreeg u € 100 toeslag per maand. U had toen nog recht op € 1200 toeslag voor het hele jaar. Maar vanaf maart gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600. Van dit nieuwe jaarbedrag trekt de belastingdienst de toeslag af die u al hebt gekregen (2 x € 100). Voor de overgebleven maanden gaat de belastingdienst dus uit van € 400. Dit betekent dat u vanaf maart € 40 toeslag per maand krijgt (€ 400 : 10).

De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:

  • januari: € 100
  • februari: € 100
  • maart tot en met december: € 40

Voorbeeld 2: u krijgt niets meer en moet terugbetalen

Van januari tot en met augustus kreeg u € 100 toeslag per maand. In totaal € 800. U had toen nog recht op € 1200 toeslag voor het hele jaar. Maar vanaf september gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600 voor het hele jaar. U hebt dan al € 800 gekregen. Dat is € 200 te veel. De overgebleven maanden krijgt u geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen kunt u in 1 keer of in termijnen terugbetalen.

De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:

  • januari tot en met augustus: € 100
  • september tot en met december: € 0
  • daarna moet u nog € 200 terugbetalen

Wij hebben uw toeslag berekend met nieuwe gegevens

Soms krijgt de belastingdienst gegevens door van anderen. Bijvoorbeeld over uw inkomen, het inkomen van uw partner of uw verhuizing.  Daarmee past de belastingdienst uw toeslag aan, zodat de hoogte van uw toeslag beter past bij uw huidige situatie.

Wilt u weten waarom u minder of geen toeslag heeft ontvangen dan kan Bab dit voor u controleren of dit juist is en indien nodig aanpassen.

logo Bab - Belastingadvies buitenland

De belastingadviseur bij emigreren, pensioen en overheidszaken

Bron: belastingdienst.nl

You cannot copy content

Scroll to Top