Wanneer heb ik een toeslagpartner en wie is het?

Bij toeslagen spreken we niet over een partner, maar over een ’toeslagpartner’. Als u een toeslagpartner hebt, telt het inkomen van beiden mee voor uw toeslag. U krijgt de toeslag samen.

Wie is mijn toeslagpartner?

Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan is uw partner uw toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op uw adres ingeschreven staat, kan uw toeslagpartner zijn. Dit is zo als voor u 1 van de volgende situaties geldt:

  1. U hebt een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris.
  2. U hebt samen een kind.
  3. U of uw partner heeft een kind van de ander erkend.
  4. U bent partner voor een pensioenregeling.
  5. U hebt samen een koopwoning en woont daar allebei.
  6. U of 1 van uw medebewoners heeft een inwonend kind jonger dan 18 jaar. Is uw medebewoner een onderhuurder? Dan bent u niet elkaars toeslagpartner.
  7. U was vorig jaar al elkaars toeslagpartner.

Hebt u een fiscale partner?

Dan bent u niet altijd vanzelf toeslagpartners.

Woont u met meer mensen in een huis?

Dan geldt de eerst mogelijke situatie uit het overzicht hierboven. Hebt u bijvoorbeeld met de één een kind (situatie 2) en met de ander een koopwoning (situatie 5)? Dan is degene met wie u een kind hebt uw toeslagpartner.

Woont u samen met een kind of kleinkind, ouder of grootouder, broer of zus?

Geldt voor u 1 van de situaties hierboven? Dan bent u ook elkaars toeslagpartner. Maar woont u samen met uw kind of ouder? Dan bent u alleen elkaars toeslagpartner als u beiden 27 jaar of ouder bent. Twijfelt u hoe het zit? Check dit met het hulpmiddel Heb ik een toeslagpartner?

Vanaf welk moment telt iemand mee als mijn toeslagpartner?

U bent elkaars toeslagpartner vanaf het moment dat 1 van de situaties hierboven voor u geldt. Lees meer bij : Vanaf welk moment zijn wij toeslagpartners?

Uitzonderingssituaties

Postadres

Woont iemand niet bij u, maar staat hij wel op uw adres ingeschreven met een postadres? Dan is die persoon niet uw toeslagpartner.

logo Bab - Belastingadvies buitenland

De belastingadviseur bij emigreren, pensioen en overheidszaken

Bron: belastingdienst.nl

You cannot copy content

Scroll to Top